opc_loader

Stopcontact plaatsen

Stopcontacten of wandcontactdozen zijn vaak overal in huis te vinden, maar soms niet of de juiste plek of hoeveelheid. U kunt in enkele gevallen een enkel stopcontact vervangen door een dubbel stopcontact, maar vaak is het nodig om een geheel nieuw stopcontact aan te brengen. Deze site gaat over de basis informatie om een extra stopcontact aan te brengen.

Een stopcontact aansluiten hoeft niet moeilijk te zijn. Mocht er een elektra doos aanwezig zijn om uw stopcontact te monteren, dan is dit een makkelijk uitgangspunt. Anders is het nodig om de nieuwe bedrading aan te brengen. Hierbij moet je dan wel na gaan of je een inbouw stopcontact wilt en kunt maken, of dat een opbouwdoos gewenst is. Ook is het van belang om na te gaan hoeveel stopcontacten u nodig heeft en welke (verbruik) vermogens. Voorkom in ieder geval dat U de groepen in de meterkast niet teveel belast met je nieuw aan te sluiten stopcontacten.

Kijk op onze website ook gerust even rond voor meer informatie over het aanleggen van bekabeling en het uitbreiden van groepen in de meterkast.

 

Verschil tussen opbouw , half inbouw en opbouw stopcontact of wandcontactdoos, geaard en niet geaard.

Om een stopcontact aan te brengen, te repareren of te vervangen moet u het verschil weten tussen een opbouw, halfopbouw of inbouw stopcontact en geaard of niet geaard.

Met deze foto's laten wij u het verschil zien tussen opbouw, half opbouw en inbouw en geaard en een niet geaard stopcontact:

1.inbouw stopcontact

Dit zijn beide inbouw stopcontacten, zowel geaard als niet geaard. Verschil is duidelijk aangegeven. Beide zijn volledig inbouw, contactdoos loopt vlak met de muur.

2.dubbel  stopcontact

Dit is een geaard half opbouw (of half inbouw) stopcontact. Wandcontactdoos steekt een aantal cm uit de muur. Contactdoos is geaard dit kan je zien door metalen strips aan boven en onderzijde stekkerdoos.Doordat deze stekkerdoos geaard is steekt wandcontactdoos een stukje uit de muur. Bij half opbouw zit inbouwdoos niet diep (genoeg) in de muur. Mogelijk is de muur niet dik genoeg of is hier achteraf een geaard stopcontact ingezet.

Dit is een geaard volledig opbouw stopcontact. Zoals de naam het al zegt: opbouw op muur, het op de muur bouwen. Wandcontactdoos steekt ca. 5-6 cm uit de muur. Contactdoos is geaard. Hier is geen inbouwdoos in muur aanwezig. Leidingen lopen met PVC pijp op de muur.

Stappenplan plaatsen en aansluiting stopcontact

Hieronder is aan de hand van foto's een voorbeeld te zien van wat je tegenkomt bij het aansluiten van een wandcontactdoos of stopcontact. In het geval hieronder.

1.stopcontact draden

Hier is de verschillende bedrading te zien bij het aansluiten van een dubbel stopcontact. De draden bij het aansluiten van een dubbel stopcontact worden enkelvoudig aangesloten. Dit geldt ook voor de aardedraad. De afzonderlijke stopcontacten zijn in het binnenwerk doorverbonden. Bij het aansluiten van een stopcontact zijn er 3 draden die aangesloten moeten worden. Het betreft de aardedraad, de fasedraad en de nuldraad. De verschillende bedrading is nader uitgelegd op de pagina over draadkleuren.

2. stopcontact plaatsen

Dit is de wanddoos van het stopcontact. Hier zijn de stekker ingangen goed te zien. In dit geval een dubbel stopcontact met zowel boven als onder de stekker ingangen.

3.dubbel  stopcontact

En tot slot, de afgemonteerde dubbele wandcontactdoos / het stopcontact !

Bijplaatsen van stopcontacten kun je zelf doen, maar een handige kennis of installateur kan u uiteraard ook prima en vaak snel helpen om de klus netjes uit te voeren, ook als het gaat om het plaatsen van een stopcontact.

Contact

*
*
*